Aktuálne číslo týždenníka Novinky č. 37 prináša

12.09.2005 Prešov

Riaditeľ úradu práce zobral úplatok!
Šéfa vyviedli z úradu za bieleho dňa
Prešov – Riaditeľ prešovského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zobral úplatok a skončil v rukách finančnej polície. Škandál, ktorý otriasol úradom sa odohral za bieleho dňa, počas pracovnej doby.

Šéf prešovského úradu práce Eduard S. si vypýtal od dvoch vedúcich pracovníčok úradu „ odmenu“ po 15 tisíc korún. Sľúbil, že im zabezpečí ďalšiu budúcnosť v úrade bez výberového konania aj v rámci novej organizačnej štruktúry. Zdá sa však, že nemyslel len na seba.
Myslel aj na nich
„ Aby na tom neboli škodné, úplatok mu mali poskytnúť z odmien, ktoré im riaditeľ prizná, “ priblížil nám zákulisie prípadu hovorca ministra vnútra Boris Ažaltovič a dodal, že „ vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil riaditeľa z trestných činov prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. “ Úplatnému riaditeľovi prišli na stopu, keď sa pracovníčky rozhodli spolupracovať s políciou ako agentky. Zatkli ho tesne po prebratí 15 tisícovej hotovosti. Podľa našich informácií smerovali jeho prvé kroky eskortou do cely policajného zaistenia v Banskej Bystrici. Po prepuknutí škandálu prišiel mimoriadne do Prešova generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Rudolf Sokol. Ten sa o obvinení svojho podriadeného dozvedel od neho samotného krátko po tom, čo ho zatkli. „ Dozvedel som sa to priamo od pána riaditeľa. Ten mi volal, keď sa to stalo a informoval ma. Nič viac mi nepovedal, “ povedal ústredný riaditeľ a pokračoval, „ doteraz naňho nemali žiadne oficiálne sťažnosti. “ Do funkcie riaditeľky zatiaľ vymenoval Gabrielu Markovičovú, ktorá doteraz na úrade pôsobila ako riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny...

V Hypernove tankovali namiesto benzínu naftu
Poškodené autá skončili v servise
Prešov – Vlastným očiam neverili vodiči, ktorý sa minulý týždeň v stredu vybrali za lacnejším benzínom na čerpaciu stanicu Hypernovy. Po natankovaní viac nedokázali naštartovať. Jedinou možnosťou bolo auto odtlačiť na vedľajšie parkovisko. „ To začalo dymiť. Ja som nevedel, čo sa deje. Skúšal som ešte raz naštartovať, ale už sa nedalo. Myslel, že to je nejaká chyba auta alebo porucha, “ opísal svoj zážitok Štefan Jacko, ktorý pochádza až zo Svidníka.
Benzín, alebo nafta?
Svoje problémy začal pripisovať na plecia benzínky, keď na parkovisku začalo nepojazdných áut pribúdať. „ Natankoval som plnú nádrž, no to čo tam teraz je, je mi nanič, “ netajil svoje rozhorčenie. Potvrdilo sa im, že to, čo natankovali zjavne nebude to za čo zaplatili. S prosbou o pomoc sa telefonicky obrátili na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Tam im poradili, že si majú vypýtať od prevádzkovateľa čerpacej stanice reklamačný list. „ My sme išli spísať tie listy a tak sme dali značku, čo tam mali, aby sme uchránili ďalších, “ opisuje nepríjemnú udalosť ďalší z poškodených vodičov, ktorý prišiel nakúpiť až z Bardejova. „ Lenže oni (pracovníci čerpacej stanice, pozn. aut. ) dali tú značku preč a vodiči tankovali ďalej, “ dodal rozčúleným hlasom. Na parkovisku sa stretlo deväť nahnevaných motoristov a rovnaký počet nepojazdných áut. Tí, čo prišli neskôr sa rozčuľovali, že ich na problémy s benzínom nikto neupozornil. Rozdiel medzi časmi na pokladničný bločkoch bol aj hodinový. ..

Oslavy bez alkoholu
PREŠOV – Začiatkom uplynulého týždňa prišlo do metropoly Šariša okolo tristo bývalých alkoholikov a ľudí závislých od iných návykových látok, aby sa zúčastnili na celoslovenskom stretnutí pri príležitosti osláv Národného dňa abstinentov.
Prezident Združenia abstinentov Slovenska Pavol Podmajerský to komentoval slovami, „ Je to istá odmena a oslava ľudí, ktorí sa dokázali vzdať alkoholu a vedú život naplnený novými hodnotami. Rovnako si vďaku zaslúžia ich rodinní príslušníci, ktorí sa po liečbe svojich blízkych museli nanovo učiť s nimi komunikovať, spolupracovať a veriť im, aj keď sa mnohokrát sklamali. “ Program Národného dňa abstinentov začal slávnostnou liturgiou v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. Popoludní v historickej budove Čierneho orla predstavila prešovská Gréckokatolícka diecézna charita svoj projekt Resocializačného systému Cesta k domovu. Peter Valíček predstavil projekt takto. „ Pozostáva zo štyroch stupňov – sociálneho centra zameraného na prevenciu a sociálne poradenstvo. Útulku a s ním spojenými službami v Nocľahárni Archa. Ďalším v poradí je resocializačné stredisko pre doliečovanie osôb závislých od návykových látok po riadnom ukončení liečby v Dome Charitas a pobyt v Domove nádeje. “ ...

Odborári vyšli do ulíc
Prešov - Hlavná ulica v Prešove bola v pondelok popoludní miestom konania protestnej akcie v rámci Kampane Odborového zväzu (OZ) KOVO za kolektívne vyjednávanie.
Keďže samotný protest sa konal až po uzávierke tohto vydania, o jeho cieľoch nám povedal člen predsedníctva Rady OZ KOVO Jozef Balica. „ Chceme upozorniť na zhoršujúcu sa ekonomicko-sociálnu situáciu zamestnancov a ich rodín predovšetkým na východnom Slovensku. Osloviť pritom chceme nielen zamestnancov, ale aj občiansku verejnosť, aby podporili kolektívne vyjednávanie vo fabrikách. “ Podľa Balicu iba prostredníctvom kvalitného kolektívneho vyjednávania si môžu pracovníci dohodnúť lepšie pracovné, mzdové a sociálne podmienky. „ Je to jediný legitímny inštitút, ktorým si môžu zamestnanci upraviť svoje mzdy tak, aby minimálne kopírovali rast inflácie, “ dodal zástupca odborárov... .

Podali 60 projektov, získali 60 miliónov
Prešov – Koordináciu aktivít na miestnej a regionálnej úrovni pre podporu sociálneho a ekonomického rozvoja PSK a regiónu východného Slovenska má za cieľ Agentúra regionálneho rozvoja (ARR) Prešovského kraja. Tá si v uplynulom týždni pripomenula 2. výročie svojho založenia.
ARR vznikla pôvodne ako Rozvojová agentúra (RA) pôsobiaca pri Úrade PSK. Až úvodom tohto roka bola zakladateľskou zmluvou medzi Prešovským samosprávnym krajom a Prešovskou univerzitou transformovaná na ARR. „ Naša agentúra v súčasnosti zastáva významnú úlohu pri vyrovnávaní regionálnych rozdielov. Aktívne využívame európske fondy a ďalšie nástroje v prospech rozvoja regiónu, pričom spolupracuje so všetkými relevantnými partnermi Prešovského regiónu. , “ uviedol generálny riaditeľ ARR PK Artúr Benes, ktorý ako príklad uviedol spoluprácu s obcami. „ S viacerými z nich sme partnermi v programe Inforegión, v oblasti životného prostredia spolupracujeme s obcami pri podávaní projektov na kanalizácie, či čističky. Radíme im aj pri zúčtovaní schválených projektov, “ dodal A. Benes. Počas dvoch rokov svojej existencia predložila RA i nástupnícka ARR spolu 60 projektov. „ Štvrtinu z nich v hodnote vyše 60 miliónov korún nám už schválili. Schvaľovanie je ale proces zdå havý a vyše 60 percent z podaných projektov, najmä z minulého roka, je ešte stále v procese hodnotenia, “ informoval A. Benes... .

Cesty sa nedajú opraviť naraz
Prešov – Prešovský samosprávny kraj prevzal začiatkom roku 2004 od štátu do správy dohromady 2834 km ciest 2. a 3. triedy, z ktorých 48 percent je v havarijnom stave. Na postupnú opravu ciest si PSK zobral v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva úver vo výške 500 miliónov korún.
Z neho je na základe rozhodnutia poslancov zastupiteľstva samosprávneho kraja v súčasnosti opravovaných 203 úsekov ciest vo všetkých 13-tich okresoch PSK. „ Z tejto čiastky sa podarí vylepšiť stav aspoň určitej časti ciest v našej správe. Nemôžeme ale odstrániť 30-ročné manko naraz, preto sme vybrali úseky, ktoré sú zrealizované prednostne. Vieme ale, že cestná sieť sa rozpadá ďalej, preto žiadame motoristov o trpezlivosť, “ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák.
Zoberú miliardovú pôžičku?
Práce na jednotlivých úsekoch bežia po takmer ročnej príprave od mája. Dokončené majú byť v októbri... .

Nová vysoká škola v Prešove
Prešov – Na východe Slovenska začne od akademického roka 2005/2006 fungovať nová vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia (Internacional School of Management) so sídlom v Prešove.
Ide o súkromnú vysokú školu, ktorá získala akreditáciu 1. stupňa pre bakalárske štúdium v odbore obchodné podnikanie, študijný program medzinárodné podnikanie v obchode a službách. Konateľ spoločnosti a budúci kancelár školy Igor Gula povedal. „ S myšlienkou prišli konatelia ESO Euro školy v Prešove, ktorí sa nechali inšpirovať Pierrom Semideiom a jeho sieťou stredných škôl Eso Euro – Schulen a materskou školou ISM Dortmund. “ Termín podania prihlášok na štúdium je do 23. septembra. Ako informoval Gula, „ prijímacie pohovory z časových dôvodov robiť nebudeme. Budúcich poslucháčov si vyberieme na základe stanovených kritérií. “ Uchádzači sa o výsledku výberového konania dozvedia do 30. septembra. Do prvého ročníka chcú prijať po 80 študentov na denné i externé štúdium... .

Byty áno, práca nie
Sabinov – Bytovú otázku Rómov sa mesto rozhodlo riešiť výstavbou nových nájomných bytov. Na úplné premiestnenie rómskych rodín z centra mesta je potrebných 160 bytových jednotiek. Čo nie je ľahko zvládnuteľné. Mesto preto výstavbu rozdelilo do troch etáp. „ Prvá etapa začala v januári tohto roku. Ide o výstavbu 24 bytových jednotiek s nižším štandardom a občianskou vybavenosťou v lokalite Telek. V tom je zahrnutá aj výstavba infraštruktúry a sietí, “ ozrejmil primátor Sabinova Peter Molčan. Ide o najnáročnejší projekt, pretože lokalita je mimo mesta a najväčšie náklady budú práve na vybudovanie siete – elektrinu, kanalizáciu, vodu, komunikácie. Výstavbu týchto nájomných bytov však tlačí aj čas. Kolaudácia má prebehnúť už vo februári budúceho roku. To je aj podmienkou štátnej dotácie, ktorú mesto získalo. Na stavbe však stoja iba základy. Na výstavbe sa majú podieľať aj samotní Rómovia. „ Mali by si nový byt odpracovať. Na stavbe by ich malo byť 24. Musíme priznať, že sa to nedarí. Priemer je, žiaľ, 15-16 Rómov denne. Nenaplňujú sa teda kvóty. Poväčšine nechodia tí istí. Ignorujú to a čakajú, že mesto im byt aj tak dá, “ zhodnotil účasť Rómov na prácach primátor. Sankcie však nebudú. Sťahovanie Rómov súvisel hlavne s revitalizáciou námestia. Nemali by sa kde vrátiť. „ Druhý problém je aj v kvalite vykonanej práce. Sú to ľudia, ktorí nemajú žiadnu kvalifikáciu. Tiež nemajú žiadne skúsenosti s výstavbou, tým pádom sú práce pomalé, viackrát sa to opravuje, “ zhodnotil P. Molčan.
Čo to stojí
Mesto samotná výstavba stojí 2,6 mil. korún. Štát sa na tom podieľa sumou 10,3 mil. korún. Štátne dotácie na siete sú chudobnejšie, len 2,6 mil. korún. Mesto na ich dobudovanie potrebuje ešte 6,5 mil. korún.
Druhá etapa by mala byť realizovaná do konca roka 2006. Ráta sa s 36 bytovými jednotkami. Posledná etapa sa týka výstavby rodinných domov. Už dnes úrad eviduje 30 žiadostí. Rómovia majú teda možnosť bez problémov sa v meste integrovať, len musia rešpektovať dané cenové kritéria. ...

Počet žiakov každoročne klesá
Na školách sa prepúšťa
Región - Minulý týždeň sa po dvojmesačnej prestávke opäť otvorili brány škôl. Zisťovali sme ako asi bude nový školský rok v základných (ZŠ) a materských (MŠ) školách v našom regióne vyzerať.
V Prešove z nového školského roku obavy nemajú. „ Keď sa splní, čo je sľúbené, mal by byť tento rok v porovnaní s minulým lepší. Máme k dobru peniaze, ktoré sme nevyčerpali v 1. polroku. Vďaka nim sme navýšili rozpočet z 247,7 mil. na 264 mil. korún, “ uviedol vedúci Školského úradu v Prešove Pavol Feňuš. Minuloročný počet 10 661 žiakov sa znížil, pretože do lavíc prichádza stále menej prvákov. „ Mali sme zapísaných 113 prvákov. Do školy ich nakoniec nastúpilo 90. Celkovo kým pred piatimi rokmi sme mali takmer tisíc žiakov, v minulom roku ich bolo o štvrtinu menej, “ prezradil svoje skúsenosti s úbytkom detí riaditeľ ZŠ Májové námestie Jozef Greňo. Po prechode kompetencií na mestá v roku 2003 sa počet žiakov na prešovských školách znížil o 550. V minulom roku ubudlo ďalších 430 žiakov. V tomto roku sa prepad odhaduje na 380 detí. „ Podľa demografického vývoja by sa úbytok žiakov mal zastaviť v roku 2008, “ dodal P. Feňuš.
Zrušili školy i učiteľov
Úbytok detí sa prejavuje aj v tom, že už tradične sa školský rok začal na menšom počte škôl ako sa v júni končil. „ Je to nútená reforma súvisiaca s úbytkom detí ako aj s finančnými prostriedkami, ktoré na tieto deti máme. Nadobro boli zrušené ZŠ 17. novembra a ZŠ Sládkovičova. ZŠ Zimná bola asimilovaná so ZŠ Májové námestie, takže v súčasnosti máme 16 základných škôl, “ uviedol P. Feňuš. Rušeniu sa nevyhli ani materské školy, ktorým sa takisto nevyhýba úbytok detí. Kým v minulom roku ich navštevovalo 2810 detí, teraz je to už iba 2460. Svoje brány tento rok neotvorili MŠ na Lomnickej a Októbrovej ulici. ...

Divadlo začalo ďalšiu sezónu
Prešov – Divadlo Jonáša Záborského v Prešove zahájilo novú divadelnú sezónu. Aj v tomto roku budú otvorené brány ako nového divadla, tak aj historickej budovy v centre mesta. Divadlo prešlo viacerými zmenami, ktoré mu majú poskytnúť zdravú vyhliadku na začatú sezónu. Aj napriek tomu, že najbolestivejšou zmenou bolo zníženie počtu umelcov zo 198 na 147, divadlo dokázalo vyrovnať dlhy, transformovať sa a zvýšiť záujem divákov o umeleckú činnosť.
Sezónu otvorila umelecká skupina PUĽZ, ktorá pracuje pri Divadle Alexandra Duchnoviča. Čo je predzvesťou aj obdobnej vzájomnej spolupráce. Ako prezradil riaditeľ divadla DJZ Ján Hanzo, na doskách sa predstavia aj hosťujúce divadlá z Nitry, obnovená je aj spolupráca s Košickým štátnym divadlom. „ Rozbehnuté sú už rokovania s Novou scénou v Bratislave, “ dodal. Tešiť sa môžeme aj na novinky. „ Predovšetkým to budú nové tituly hier. Ďalšou novinkou je azda to, že budeme fungovať ako jedno súborové divadlo. Našim cieľom bude vykryť celú škálu divadla od činohry, cez hudobné divadlo. A keď sa nám podarí v budúcnosti priniesť kvalitné hudobné námety, zabrnkáme aj na operetnú strunu, “ spresnil riaditeľ. Divadlo Jonáša Záborského je repertoárovým divadlom, a tak sa zábudlivci môžu tešiť, že aj v novootvorenej sezóne nevymiznú tituly ako Bátorička, Edith a Marlene, the Underground man, Nedeľa pre bolesť ako stvorená. Oprášené bude aj detské predstavenie Tri prasiatká a Veľmi pyšná princezná... .

Súťaž o lístky
Radošinké naivné divadlo v Prešove
V najnovšej Štepkovej Hre o láske , ktorá má vari najbližšie k poetickej komédii sa bude hovoriť o jedinej téme – večnej a nekonečnej – o láske v tých najrôznejších podobách. Na scéne sa objavia životné príbehy lásky troch dôchodcovských manželských párov, dvojice rozhlasových pracovníkov a ich syna, trpko-smiešne osudy hluchej krajčírky a jachtavého drevorubača... Ale viac už neprezradíme. Vyše 2 hodinové predstavenie si môžete pozrieť aj vy. Stačí ak vystrihnutý kupón, spolu s vašimi kontaktnými údajmi, zašlete do 5 dní na adresu redakcie. Dvaja z vás získajú po dve vstupenky na Radošíncov. Výhercov budeme telefonicky o výhre informovať.

Poriadna facka na úvod
Víťazstvo hostí vyčaroval exPrešovčan
Prešov - Počas víkendu sa zápasmi 1. kola rozbehla najvyššia slovenská hádzanárska súťaž. Držiteľ posledných dvoch majstrovských titulov nevykročil za obhajobou správnym krokom. Na domácej palubovke zahanbujúco podľahol košickým súperom o deväť gólov.
Tatran Prešov – 1. MHK Košice 20: 29 (8:16)
Už úvod naznačil, že to v tomto zápase nebudú mať favorizovaní Prešovčania, síce bez zranených Fuňáka a Pokotyla, ale už s nadobro získaným Kozlovom, ľahké. Napriek Bražnikom zneškodneným dvom sedmičkám prehrávali už v 4. minúte 0:2 a málokto vtedy tušil, že vedenie už z rúk nepustia. Hostia ťažili najmä z výkonu bývalého prešovského gólmana Olejára. Ten v 1. polčase zaznamenal 17 úspešných zákrokov. Košičania po nich využívali účinnú zbraň svojho súpera z minulých sezón – rýchle protiútoky a pomaly naťahovali rozdiel v skóre (v 13. min. 2:6, v 24. min. 5:11). Prešovčania boli nepresní v zakončovaní a napokon dovolili svojim súperom utiecť v záverečných dvoch minútach 1. polčasu z 8:12 na 8:16. Ani po prestávke sa obraz hry nezmenil. Hostí nepribrzdili ani vylúčenia ich dovtedy najlepšieho strelca Farkašovského a takisto Mazáka. Streleckú štafetu prevzal Faith so Strapkom, ktorý sa neomylne triafali z väčších vzdialeností, zatiaľ čo značne nervózni Prešovčania rad radom stroskotávali na skvelom Olejárovi, ktorý v druhom polčase pridal ďalších 15 úspešných zákrokov!!! Za sériu štyroch z nich si v 43. minúte vyslúžil aj potlesk domáceho publika, zatiaľ čo hráči Tatrana obišli s piskotom, na ktorý už veru dávno neboli zvyknutí. V 45. minúte narástol rozdiel v skóre až na 11 gólov (14:25) a v závere už domáci, proti prekvapujúce víťazstvo oslavujúcim hosťom, iba kozmeticky upravili...

Príde liga o majstra?
M. Velecký: „ Je to výmysel, vklady sme zaplatili“
Prešov - Pokojnú hladinu príprav jednotlivých tímov na novú volejbalovú sezónu rozčerila v minulom týždni správa o možnom vylúčení majstrovského tímu z Prešova z extraligovej súťaže. Vedenie VK PU totiž údajne nezaplatilo vstupný poplatok do súťaže mužov, ani juniorov, kde takisto obhajuje slovenský titul. Preto podľa rozhodnutia súťažnej komisie Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) z 31. augusta sa tá rozhodla nezaradiť oba družstvá do svojich súťaží.
Či sa tieto informácie zakladajú na pravde sme sa opýtali priamo prezidenta VK PU Prešov Martina Veleckého. „ Je to výmysel, nič sa nestalo. My sme vklady zaplatili 24. augusta, niekto má ale asi neporiadok...
 

Vyberte región